Elzem yağ asidi olan omega-3 yağ asidi, vücutta EPA ve DHA şeklinde metabolize olmaktadır. Yaşamımızı sağlıklı sürdürmemiz için dışarıdan besinlerle almamız gereken bir yağ asidir. EPA ve DHA bebeklerde beyin, sinir sistemi ve göz gelişimini hızlandırır. Gebelik ve emzirme döneminde bu yüzden annenin omega-3 ihtiyacı normalden daha fazladır. Fetüsken başlayan omega-3 ihtiyacı yaşlılıkta dahi besinler yoluyla alınması gereken önemli bir yağ asididir.
OMEGA-3 YAĞ ASİTİNİN VÜCUT İÇİN FAYDASINEDİR?
Balık omega-3 yağ asitleri içeriği nedeniyle, yaşlılar tarafında haftada en az iki kez yenilmelidir. Bu yağ asitlerinin görme, bilişsel fonksiyon, kemik-eklem hastalıkları, kan lipitleri üzerine olumlu etkilerinin olduğu bilinmektedir.
Omega-3’ün başlıca besin kaynakları: Somon, yağlı balıklar, havyar, semizotu, soya filizi, ceviz, keten tohumudur. Hayvansal kaynaklı omega-3 ‘ün emilimi çok daha yüksektir.
VEGANLAR İÇİN EK BİLGİ
Veganların diyetleri omega-3 içeren balık yönünden yetersiz, omega-6 içeren bitkisel sıvı yağlar yönünden yüksektir. Bu yağlar arasındaki dengenin bozulması büyüme döneminde beyin gelişimi, görme, merkezi sinir sisteminde birtakım sorunlara neden olabilir. Yetişkinlikte kalp-damar ve iltihabi hastalıkların riskini artırır. Bu nedenle n-6/n-3 oranına dikkat edilmelidir.