OKULA GİDEN ÇOCUKLAR İÇİN BESLENME PLANI NASIL YAPILMALDIR?

GÜÇLÜ BAĞIŞIKLIK İÇİN KUERSETİN
Eylül 13, 2021
OMEGA-3 SAĞLIĞIMIZIN YILDIZI
Eylül 13, 2021

OKULA GİDEN ÇOCUKLAR İÇİN BESLENME PLANI NASIL YAPILMALDIR?

Çoğu vaktini okulda geçiren çocuklar için beslenme konusu da siz aileleri telaşlandırıyor olabilir. Öncelikle bir ana öğün nasıl hazırlanmalı ona bakalım,  süt grubundan süt, yoğurt, ayran, cacık vb., ekmek grubundan ekmek, bulgur vb., sebze ve meyve grubundan bir öğe ve et grubundan et, kurubaklagil, yumurta, peynir vb. olması gerektiğini göz önüne alarak plan yapabilirsiniz. Öğle yemeğini okulda yiyen çocuklar için ise öğle menüsünü kontrol ederek akşam yemeğini planlayabilirsiniz. Kahvaltı çocuklar için önemli bir öğün fakat neler içerdiği çok daha öenmli. Yumurta, peynir gibi protein kaynaklarından zengin, ceviz, badem gibi yağlı tohumların olduğu, gün içinde yemiyorsa meyvelerin eklendiği, sağlıklı tahıllarla desteklenen bir kahvaltı yeterli olacaktır.

O zaman en önemli ihtiyaçlarından biri ile yani süt, yoğurt, ayran ile başlayalım beslenmeyi konuşmaya. Süt ürünleri büyüme çağındaki çocuklar için protein, kalsiyum, riboflavin gibi besin ihtiyaçlarını karşılamak için önerilmelidir. Eğer çocuğunuz ana yemeğini yanında götürüyorsa ayran veya kefiri bu öğüne ekleyebilir ya da bütün gün okulda yorulan çocuklarımız için ara öğünde bu içecekleri tercih etmesini söyleyebiliriz.

Beslenme çantasında kolay tüketeceği ama gelişmesine de katkıda bulunacak yiyeceklerin bulunması gerekiyor. Ana yemek olarak börek veya poğaça türü yiyecekler yerine daha sıklıkla peynirli sandviç veya ton balıklı sandviç gibi daha çok proteinli öğünler hazırlamaya çalışabilirsiniz.

Gün içinde koşup oynayan çocuk illaki acıkacaktır ve kantinden abur cubur almak isteyecektir. Ona böyle durumlar için sağlıklı alternatifler sunulabilirsiniz. Çantasına böyle zamanlarda tüketebilmesi için ceviz, badem vb., muz, kuru meyveler, ev yapımı galetalar ilave edebilirsiniz. Paketli ürün tüketmek isteyen çocuklar için haftanın 2-3 günü hazır kuruyemişli meyve barlarından veya karabuğday patlağı gibi gevreklerden veya sadece meyve içeriğinden oluşan krakerleden temin edebilirsiniz.

Eğer çok aktif ve enerji ihtiyacı fazla bir çocuğunuz varsa ara öğün için enerji içeriği yüksek besinleri tercih etmesi daha doğru olacaktır. Örneğin meyveli bir ev keki, peynirli veya kıymalı börek, tost, çörek, granola ile yoğurt hazırlayabilirsiniz.

Sosis, salam gibi işlenmiş et ürünlerinden, hazır meyve sularından, tuzlu krakerlerden, şekerli paketli yiyeceklerden, bisküvilerden genel olarak uzak durulması gerektiğini hatırlatmak isterim.

Eğer çocuğunuzun özellikle reddettiği bir besin grubu varsa bu konuda doktor veya diyetisyeninize danışarak besin takviyesi kullanımını düşünebilirsiniz.

Siz ne kadar sağlıklı yiyecekleri çocuğunuzun yanına koysanız da çocuğunuz arkadaşlarından gördüğü, duyduğu abur cubur yiyecekleri canı çekebilir. Böyle yiyeceklerin nadir yenilmesi gerektiğini ona hatırlatıp onu cezalandırmamanız daha doğru olacaktır.

Beslenme ve Diyet Uzmanı

Diyetisyen AYŞE KUZGUN