Detoks Gerçekleri

ŞEKER HASTASIYSANIZ ÇÖREK OTU TÜKETİN
Eylül 25, 2022
BESİNLERİ SAKLAMA ŞEKİLLERİ
Ekim 4, 2022

Detoks Gerçekleri

Detoks Gerçekleri

Detoksun anlamının ne olduğunu açıklamakla başlayalım derim. Çünkü çoğumuz ne beklediğini hatta ne olduğunu bile bilmeden sadece popüler olduğu için bazı “detoks” yöntemlerine başvuruyor. Detoks, detoksifikasyon kelimesinden geliyor. Detoksifikasyon organizmanın kendisine zararlı olan zehirleyici yani toksin maddelerden arınması anlamına gelir. Vücudumuzda bu görevi üstlenen organlarımız var. Hep varlardı şimdide bu sistemimiz normal bir şekilde çalışıyor tabi ki. Ancak detoks piyasasının bu kadar popüler olmasının sebebi sanayileşmeyle beraber daha çok toksin maddeye vücudumuzun maruz kalmasıdır.

Vücudumuz nasıl detoks yapıyor?

Zararlı maddelerin atılması için en çok çalışan organımız karaciğer diyebiliriz. Karaciğer toksinleri etkisiz hale getirerek atım yapılacak organlara iletiyor diyebiliriz.

  1. Deri yoluyla: Terlemek toksin atımı için önemli bir olaydır. Durağan yaşam tarzı, klimalı ortamlarda fazlaca vakit geçirmek bu işlemi kısıtlamaktadır. Bu yüzden düzenli egzersiz yapmak, açık havada bulunmak vücuttan zararlı maddelerin atımı için gereklidir. Eğer engelleyici bir sağlık probleminiz yoksa sauna, hamam kürleri de toksin atımı için birebirdir.
  2. Böbrekler ile: İdrar yoluyla birçok toksinden vücudumuzu arındırırız. Bu yüzden piyasadaki detokslarında ilk prensibi yeterli su içimidir. Mevsime göre su ihtiyacınız değişebilir ancak idrar renginizi kontrol ederek yeterli su içip içmediğinize karar verebilirsiniz.
  3. Akciğerler sayesinde: Derin ve düzenli nefes alıp vermek toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Stres ve hareketsiz yaşam doğru nefes alıp verişimizi olumsuz etkilemektedir.
  4. Sindirim sistemi: Düzenli bağırsak hareketleri sayesinde dışkı yoluyla toksin yükümüzü azaltırız. Bu yüzden kabızlık vücutta enflamasyonu artıran bir durumdur. Zararlı maddelerin bağırsakta kalış süresi uzadıkça oradaki toksin yükü de artacaktır. Posalı beslenme alışkanlığı edinerek bağırsakların düzenli çalışmasını ve dışkının kalış süresini kısaltmak bir detokstur.

Sağlıklı bir insanın detoksa ihtiyacı yoktur ama sağlık beslenmeye ihtiyacı vardır. Özellikle karaciğeri destekleyen sebzelerden ağırlıklı besleniyor olmak bir nevi detoks olarak görülebilir. Büyük firmalara çokça para harcamaya gerek yok manavlar, pazarlar vücudun detoks sistemi için gayet yeterli.

Detoks etkisi yarattığını iddia eden bitki çayları, sebze suları, müshiller bunların vücudunuza ciddi yan etkileri olabilir. İçeriğini bilmediğiniz özellikle mucize etkisi yaratma vaadi veren ürünlerden uzak durun. Bunlar yerine kulağa sıkıcı gelse de düzenli sebze ve meyve tüketmeye gayret edin. Egzersiz alışkanlığı edinin. Umutlarınızı sömüren detoks piyasasını sorgulayarak karşılayın.