Kralların hastalığı: Gut hastalığında Beslenme Önerileri
Gut hastalığını zengin hastalığı olarak bilinir. Hatta kralların hastalığı olarak eski kaynaklarda da yer almaktadır. Vücudumuzdaki ürik asit fazlalığı sonucu meydana gelen romatizmal bir rahatsızlıktır.
Eklemlerde ağrı, duyarlılık, kızarıklık, şişlik, ısı artışı ile ani olarak gelişen şiddetli ataklar görülür. Çoğunlukla ilk olarak ayak baş parmak eklemi etkilenir. Ataklar çok hızlıdır. İlk atak genellikle gece olur.
Ataklar neden gelişir? Fazla et tüketiminin neden olduğu genelde halk arasında söylenir fakat obezite, hipertansiyon, alkol (özellikle bira), kan ürik asit düzeyini yükselten ilaçlar, yüksek yağlı beslenme, özellikle kırmızı et ve deniz ürünleri de “gut hastalığı” na yakalanma ihtimalini artırmaktadır.
Özellikle atak-ağrılı dönemlerde “pürin” amino asidinin fazla olduğu yiyeceklerden uzak durmalılar. Atak olmayan dönemlerde daha esnek bir beslenme planına geçebilirler.
Gut hastaları nelerden uzak durmalılar?
Yukarıdaki listenin aksine günde bir kez yazılan porsiyon kadar bazı yiyecekleri de sınırlı olarak tüketebilirler. Yağsız dana eti, tavuk veya hindi, balıktan 2 köfte kadar; kurubaklagillerden 8 çorba kaşığı kadar; karnabahar, ıspanak, pazı, brokoli, brüksel lahanası veya semizotu 5 çorba kaşığı kadar; bezelye, kuşkonmaz veya mantardan 4 çorba kaşığı kadar; bulgur 8 çorba kaşığı kadar tüketilebilir. Bu yiyeceklerden bir tanesini bir gün içinde tüketebileceğini unutmayın.
AYRICA, genelde kilolu kişilerde görülen gut hastalarının sağlıklı beslenmeye geçmesi ve tabi ki ideal vücut ağırlığına gelmesi istenir. Fakat hızlı kilo kayıpları kas kayıplarını da beraberinde getireceğinden atak sayısını artırabilir. Bu yüzden şok diyetlerden, internet diyetlerinden yani bir uzmanın size önermediği zayıflama yöntemlerinden uzak durmanızı tavsiye ederim.